Dekorationsmåleri

Decorica Måleridesign är ett av fåtalet måleriföretag i Sverige som också kan erbjuda dekorationsmåleri. Ett gammalt och mångsidigt hantverk som öppnar upp en värld av möjligheter för att skapa exklusiva intryck med hjälp av materialimitationer och illusionsmålning. Inte bara i kulturbyggnader utan även i modernare miljöer.

Vad är dekorationsmåleri?

Dekorationsmåleri innefattar ett antal äldre, avancerade måleritekniker. Den kanske mest utmärkande är förmågan att skapa
materialimitationer av trä- och stensorter genom ådring och marmorering, och även andra material som olika textilier och metaller. Dekorationsmålning ses traditionellt i kyrkor och andra äldre kulturbyggnader, eller som dekormålning under film/TV- och teaterproduktioner, men det är ett hantverk som kan tillämpas var som det önskas.

En skicklig dekorationsmålare kan skapa en väldigt naturtrogen imitation även på ett nära betraktaravstånd. I många fall målas även profilerade listverk, relief och andra detaljer i materialet. Så kallat illusionsmåleri, där man målar så naturtroget som möjligt för att lura ögat.

Men dekorationsmåleri är inte bara materialimitation. Även streckdragning, grisaille, himmelsmålning och lättare förgyllning är sånt vi på Decorica Måleridesign kan hjälpa dig med. Traditionellt har äldre måleriprodukter som oljelasyr, oljefärg och limfärg använts för dekorationsmåleri. Idag finns bra moderna vattenbaserade alternativ som kan användas där en traditionell byggnadsvård inte är av stor vikt.

Var kan man använda dekorationsmåleri?

Dekorationsmålning kan utföras på de flesta ytor som tak, väggar, golv och snickerier men även på möbler och lösa saker. Möjligheterna är många men det finns vissa begränsningar som kan vara bra att känna till. Ytor med högt slitage rekommenderas inte att dekorationsmålas såvida man inte är beredd på att vara extra aktsam med ytan och ha en tät underhållsintervall på den. Ytan blir bara så slittålig som den skyddande lacken som appliceras över målningen.

Det är inte heller all typ av dekorationsmålning där man kan använda sig av produkter lämpliga för utvändigt bruk.

Att måla ett material ger en större kontroll över materialets utseende, som färgskiftningar och ådring, än vad man normalt har. Det kan också vara en konstruktionsmässig fördel att göra en materialimitation där tunga och otympliga material som stenskivor och massivt trä är svårt att montera eller inte kan bäras upp av den övriga konstruktionen. Det kan också vara ett bättre alternativ på platser dit det riktiga materialet är svårt att transportera.

Vad kostar ett projekt?

Hur man än vrider och vänder på det är dekorationsmåleri ett relativt tidskrävande och kostsamt hantverk. En materialimitation utförd så naturtroget som möjligt blir inte nödvändigtvis billigare än det riktiga materialet.

På Decorica Måleridesign föredrar vi att gemensamt med kunden sätta en budget tidigt i planeringen inför ett nytt projekt. Pris och kvalitet går i regel hand i hand och det är viktigt att lägga budgeten på en nivå där dessa balanserar. Med enklare tekniker kan man på mindre ytor göra riktigt häftiga grejer med bara några tusenlappar. Man kan också spendera hundra tusentals kronor för att förverkliga sitt drömhem precis så man vill ha det. Priset ska reflektera det värde som levereras och det finns något för alla.

dekorationsmåleri

Kontakta oss för en kostnadsfri offert!

Beskriv kortfattat måleriuppdraget så återkopplar vi så snart vi kan.

Jerker Wiesner
jerker@decorica.se